blog counter

PRIJS - KORTING - RESERVEREN

WEBSHOP


AGENDA - DATUMETEN - MATERIAAL
MATERIALEN Vrije Academie Zuid-Limburg Chispazo


Creativiteit en Natuur Geniet en maak deel uit van de natuur op een creatieve en duurzame manier

Inspiring everyone to grow

Polymeerklei-Fimoklei


Wat is Polymeerklei?

Polymeerklei is een verzamelnaam. Hieronder vallen merken zoals fimo, cernit en sculpey. Alle polymeerkleien zijn blijvend zacht en worden in de oven op lage temperatuur afgebakken. Een bestanddeel van polymeerklei is polyvinylchloride, ook bekend als pvc. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor oververhitting bij het afbakken. Gebruik daarom nooit een hogere temperatuur of overschrijdt de aangegeven tijd niet. De dampen die vrij komen bij hoge temperatuur en te lange baktijd zijn giftig en moeten niet worden ingeademd. De polymeerklei bevat verder ook weekmakers en kleurstoffen.


Nederland heeft zijn eigen Gilde: Dutch Polymer Art Guild


Soorten en kleuren

Polymeerklei is er in verschillende hardheden en uitstralingen. Ook zijn er zachtmakers, die toegevoegd kunnen worden waardoor de klei kneedbaarder en makkelijker te boetseren is (zie materialen). De hardheden zijn per merk verschillend. Zo staat SCULPEY bekend om zijn zachtheid en makkelijke kneedbaarheid, PRIMO is weer zachter dan FIMO maar stugger dan SCULPEY.  Waar het om gaat is, wat wil je maken van de klei en wat vind je het prettigst werken. Is het doel bijvoorbeeld een cane met een fijn bloemetjespatroon dan is een hardere kleisoort aan te raden zodat kleuren gescheiden blijven. Daar waar een patroon moet bestaan uit in elkaar overvloeiende kleuren, is soft aan te raden.


Naast een heel pallet aan kleuren zijn er parelmoer, metallic, doorschijnende en neon kleuren en kleuren met een natuurlijk steen effect. Ook zijn er verschillende huidstinten poppenklei te verkrijgbaar om poppen van elk ras te kunnen maken. Fimo poppen, cernit doll collectie, Super sculpey living doll Kleuren zijn onderling te mengen maar ook verschillen merken laten zich mengen. Vrijwel alle merken hebben speciale poppenklei  (polymeer kleien) in het assortiment. Fimo heeft de  puppen serie, Cernit de Doll collectie en Sculpey heeft de  Super Living Doll serie.  


Polymeerklei is meer bekend onder Fimo en bekend van kralen, sieraden en miniatuur figuren. Polymeerklei is ook zeer geschikt voor het boetseren van beeldjes, fantasiefiguren, decoraties op diverse materialen. Een voordelen van het werken met polymeerklei is dat de klei niet droogt totdat het de oven in gaat. Dit maakt dat je langere tijd aan het stuk kunt werken.